FLOATING

 

FLOATING

Flyt bort stress och smärta med Floating!

Floating är en behandling som innebär att du flyter i en stor tank med saltvatten. Floating användes av NASA inom rymdforskningen redan på 1950-talet, vid utredning om vad som faktiskt sker med människokroppen när den får vila i ett fullständigt viktlöst tillstånd. Flera forskningsprojekt med idrottare har visat resultat på minskade muskel- och spänningssmärtor samt ökad förmåga till kreativ visualisering, det vill säga en form av mental träning.

Resultaten från forskningen kring floating kan sammanfattas med att floating ger:

 • Smärtlindring
 • Minskad stress
 • Minskad ångest
 • Minskad depression
 • Ökad energi
 • Minskad negativ affektivitet (handlar om självkänsla och om hur man ser på sig själv)
 • Gynnsamma effekter på blodtryck
 • Minskad konsumtion av smärtlindrande läkemedel
 • Minskad konsumtion av alkohol
 • Resultaten är bestående över längre tid

Floating är särskillt bra för dig som upplever något av följande:

 • Spänd muskulatur
 • Stressad, kanske t.o.m utbränd
 • Värk, psykiskt/fysiskt
 • Sömnsvårigheter
 • Blodcirkulationsproblematik
 • Fibromyalgi
 • Reumatism
 • Whiplash
 • Eksem/ Psoriasis
 • Mental träning/ målbildsorientering (för bl.a idrottare)
 • ”Bara” vill ha en stunds avkoppling.!

Alla som vill uppnå total avslappning, oavsett värk eller inte, kan floata.

När går det ej att använda FLOATING?

Dock vill jag personligen göra restriktioner inför personer med t.ex. epilepsi och svårare psykiska sjukdomar såsom schizofreni. Vidare är det direkt olämpligt ur hygieniska skäl att bada vid t.ex .smittosamma hudsjukdomar, blödande sår och menstruation. Bär du på någon som helst smittsam sjukdom ska du avstå från att använda en offentlig floatingtank! Psoriasis räknas dock inte till smittosamma sjukdomar. För den kategorin är det tvärtom ofta mycket bra med floating. Vårt floatingrum är tyvärr inte handikap anpassat

Vid osäkerhet om lämplighetsfaktor, var vänlig rådgör med din läkare.

Innan floating

När du bokar tid får du mailat instruktioner om vad du bör tänka på innan. Tex ta med badkläder, schampoo, balsam, tvål handukar, morgonrockar och badtofflor har vi.

Hos oss får du låna följande:

 • En liten handduk in till tanken (ifall du behöver torka av dig i ansiktet),
 • Öronproppar
 • Schampo/balsam/tvål
 • Badhandduk
 • Morgonrock
 • Badtofflor

Har du färgat håret?

 • Då behöver du ta med en egen SIMMÖSSA, då hårfärgen kommer blekas av saltet.

Tappar du mycket hår?

 • Ta med en SIMMÖSSA då håret täpper till reningen och kan förstöra tanken…

Följande sker vid floating

Du duschar kropp och hår mycket noggrant före badet. Det är viktigt att verkligen skölja av tvål-/schampo rester lika noggrant. Därefter är det dags att gå in i tanken och sätta dig där du ska ligga under floatingtillfället. Stäng dörren och lägg dig ner i vattnet, alldeles bredvid friskluftsintaget. Den inbyggda ventilationen ser till att det inte blir kvavt inne i tanken.

Du ligger i vattnet 45 minuter med eller utan ljus, du bestämmer själv hur du vill göra och vad som är bäst för just dig. De flesta väljer att ha lamporna tända tills de har lokaliserat sig i tanken, sen släcker de.

Efter 45 min väcks du av en klocka, men har du somnat in ordentligt, var bara lugn, Vi väcker dig! Försiktigt knackar vi på, när det är dags för uppvaket. En del somnar nästan omedelbart, andra gör det inte under hela behandlingen. Det är så olika från person till person. Det bästa är om man inte riktigt vet om man har sovit eller inte. Då har man verkligen befunnit sig i ”Nirvana” – mittemellan vaken- och drömland.

De flesta tycker ändå att tidsuppfattningen försvinner och att man får ett annat mediativt tänkande… En del tycker att en kvart försvinner, andra ett kvarts sekel! Oavsett om man faktiskt sover eller inte; Rapporter talar om att dessa 45 minuter kan motsvara mellan fyra och sex timmars sömn!

När det är tid att gå upp så öppnar du enkelt dörrarna, ställer dig upp och låter det mesta av vattnet rinna av dig innan du går ur tanken, detta för att det inte ska bli allt för stor saltavdunstning. Nu är det dags att duscha samt relaxa en kort stund innan vardagen tar vid igen. Välkommen ut på ett glas vatten.

Du flyter med hela kroppen

Eftersom det är mycket hög salthalt, mellan 30-40% i vattnet, så flyter du upp med hela kroppen. Du svävar och upphör att känna av tyngdkraften. Det går åt ungefär lika mycket kraft att sänka armen i vattnet som att lyfta den. Lek gärna i början för att känna den märkliga effekten! Kanske upplever du nu att vattnet är så mjukt och lent.

Speciellt salt med välgörande effekt

Vi använder Epsomsalt, ett magnesiumsulfat, som utöver hög halt av magnesium även innehåller kalcium, kol och syre. Epsomsalt används traditionellt runt om i världen på olika hälso och SPA-anläggningar, just för de goda egenskaperna den har för att lindra t.ex. svullnader och dämpa smärta. Saltet har också mycket välgörande effekt på hud och hår, särskilt välgörande för de med psoriasis.

I det här viktlösa tillståndet, slappnar äntligen dina muskler och organ av. Härnan som frigörs till ca 90% pysslar med annat än under ”vardagsjaget” och ser till att återställa balansen i din kropp. Nervbanor börjar leta sig ut till de rätta vägarna igen. Blodcirkulationen kommer igång. Kanske känner du av blod- och nervbanor genom en kittlande känsla, ofta utanpå kroppen, men det är bara hjärnan som spelar dig ett spratt. Hjärnan registrerar inte längre gravitation, balans eller tid och rum… Den blir nu ledig för att producera endorfiner, serotin, immunförsvarsämnen m.m.

Skillnaden mellan luft och vattenytan suddas ut, övriga sinnen går ner i varv, vilket ger dig möjlighet till maximal avkoppling och välbefinnande.

Reningsprocessen har börjat i din kropp

En viktig rensningsprocess har påbörjats i din kropp; Tillför gärna mer vätska (vatten framförallt, men även örter eller grönt/ rött/ vitt te) under resterande dag/ kväll för att underlätta kroppens hantering av slaggprodukter.

Tänk också före behandlingen på att vara steget före, försök planera dagen därefter så att du inte direkt behöver börja stressa upp kroppen igen.

Kroppen är behagligt avslappnad efter en floating, låt den njuta av det en stund innan du låter vardagen komma tillbaka!

Det verkar som om flytbehandling är ett effektivt sätt att utlösa kroppens avslappningsrespons. Nivåerna av adrenalin, noradrenalin samt kortisol, dvs stresshormonerna, sjunker under och efter flytbehandling. Behandlingen får dessutom ökad effekt genom att prolaktin = livskraftshormoner, utsöndras i större mängd. Efter en behandlingsperiod på sammanlagt sju veckor var 22 procent av deltagarna i flytgruppen helt smärtfria och 56 procent upplevde en klar förbättring.

Slutsatsen är att nästan 80 % blir bättre genom att floata! Anette Kjellgren skrev en avhandling om floating vid Göteborgs universitet redan år 2003. Studier utfördes vid Karlstads Universitet med inriktningen om att forska bl.a. om behandling av kroniska muskelspänningssmärtor och utmattningstillstånd. Sedan dess har studierna utökats, vilket ytterligare bekräftar resultaten.

Vad säger forskarna?

I dag pågår många forskningsprojekt om floatingens effekter på både kropp och själ. Idrottsmän kontra mental träning, finns det en hel del forskning kring. Fysiskt har man bl.a. sett effekter som smärtlindring och sänkt blodtryck. Forskningsresultaten visar även på psykiska effekter så som minskad stress, snabbare inlärning och ökad kreativitet. Internationella forskningsresultat visar bl.a. på mycket goda resultat för olika sjukdomar/skador såsom reumatism, fibromyalgi, spasticitet och whiplash. Ännu återstår det till stor del att påvisa vad floatingen kan göra själsligt, då ”själen” kan anses vara ganska ”flummigt” begrepp för många, och då är det ju kanske inte lika intressant att forska i eftersom det ju givetvis inte ges lika mycket anslag till sådan forskning. Men de fåtal studier som finns påvisar att det är fullt möjligt med upplevelser av att möta Gud, att kontakta sitt ”högre jag”, minnas tidigare liv osv.

”Floating ger en mycket djup och välgörande avslappning och är ett billigt och effektivt sätt att minska stress och smärta. Det ger inga biverkningar och hittills finns INGA negativa resultat” – Anette Kjellgren, Forskare inom Floating (R.E.S.T)

”Avslappning i flyttank kan vara en alternativ behandlingsform för att minska stress eller lindra långvarig smärta, med hjälp av en metod som är säker och helt utan biverkningar” – Sveriges Psykologiförbund ”Är du stressad? Värker det i nacke och rygg? Lägg dig då och flyt i en mörk och tyst saltvattensfylld tank. Det hjälper.” – Göteborgs Universitet

Boka här:

Du behöver endast ha med dig badkläder inför floating vi har handdukar, morgonrock , tofflor samt schampo och balsam.